Historie česneku
Česnek je pravděpodobně jedna z nejstarších bylin pěstovaných nejen pro své kulinářské, ale i pro své léčebné vlastnosti, téměř po celém světě. O jeho používání jsou zmínky již z období před déle než 4000 lety ze staré Číny, Egypta, Babylonu apod., odkud se rozšířil do celého světa. Zkušenosti s léčebným použitím česneku měli již staří Římané a Řekové. Řadu těchto zkušeností využívají humánní i veterinární lékaři dodnes, protože oprávněnost používání česnekových přípravků je vědecky dokládána i v současné době.
Chemické složení přírodního česneku
Česnek obsahuje
70% vody
20 - 30% glycidů
5 - 7% bílkovin
1,5% popelovin jako sloučeniny vápníku, železa, síry a jodu
Kromě toho obsahuje vitamíny A, B1, B2, E a C, sirné glykosidy, silice, cholin, rodanidové uhlovodíky, imulin, saponiny, methylcystein, glutamylpeptidy
Sirné glykosidy akordin A a B se rozkládají na antibakteriálně a antimykoticky účinný allicin, kyselinu vinnou a amoniak.
Allicin je mj. látka s podobným účinkem jako mají pohlavní hormony samčí i samičí.
Použití česneku a jeho účinky
Díky uvedenému bohatému obsahu různých účinných látek se česnek používá jako :
- Karminativum - umožňuje snadnější odchod střevních plynů stimulací střevní peristaltiky a současným příznivým vlivem na střevní mikrofloru ( inhibuje rozvoj nežádoucích mikroorganismů )
- Digestivum - podporuje příjem krmiva stimulací buněk sliznice žaludku a střev a jejich sekretolytické činnosti
Antibakteriální spektrum česneku zahrnuje především stafylokoky, streptokoky, bacily i velmi odolné mykobakterie. Antimykoticky působí česnek na kvasinky a některé plísně.
- Rovněž je prokázán jeho účinek virucidní a antihelmintický - působí proti střevním parazitům vytvářením nepříznivých podmínek pro jejich uchycení.
- Velmi dobře je česnek hodnocen pro svůj příznivý účinek na kardiovaskulární systém. Má vliv na redukci tuků a cholesterolu v krvi a na výrazné snížení krevního cukru.
- Pro jeho antisklerotické účinky se doporučuje česnek podávat pravidelně starším i starým psům, u nichž podporuje vitalitu a celkově zlepšuje zdravotní stav. Lze jej proto vřele doporučit i jako přírodní geriatrikum.